Anti-aging péče o zralou pleť

Každý z nás stárne, a s tím přicházejí i změny v naší pleti. Přirozený proces stárnutí může způsobit vrásky, pigmentové skvrny, ztrátu elasticity a další nepříjemné problémy s pletí. Protože většina lidí chce vypadat co nejlépe a co nejmladší, stala se anti-aging péče o pleť velmi populární. Ale co to vlastně znamená?

Anti-aging péče o pleť je soubor metod, produktů a zvyků, které mají za cíl zpomalit příznaky stárnutí pleti a udržet ji co nejmladší a zdravější. Zahrnuje mnoho různých aspektů, ať už jde o péči o pleť, stravování nebo životní styl. 

Zde je pár klíčových prvků anti-aging péče o pleť:

Ochrana před slunečním zářením: Sluneční záření je jedním z hlavních faktorů způsobujících předčasné stárnutí pleti. Používejte každodenně ochranný krém s SPF a chráníte si pleť před slunečními paprsky.

Kvalitní péče o pleť: Používání vhodných kosmetických produktů pro váš typ pleti je klíčové. To zahrnuje čištění, hydrataci a používání produktů obsahujících anti-aging složky, jako jsou retinol, vitamín C a kyselina hyaluronová. Tyto složky pomáhají snižovat a předcházet stárnutí pokožky tím, že přispívají ke zvýšení kolagenu - proteinu, který naše pokožka potřebuje, aby zůstala odolná a bez vrásek.

Zdravá strava: Strava hraje důležitou roli v celkovém zdraví a vzhledu pleti. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, vitamíny a minerály může pomoci chránit pleť před poškozením volnými radikály a podporovat její zdravý vzhled.

Pitný režim: Dostatečný přísun vody je klíčový pro hydrataci pleti. Pitný režim by měl být součástí vaší každodenní rutiny.

Cvičení a životní styl: Pravidelná fyzická aktivita a zdravý životní styl mohou přispět k udržení pleti v kondici. Cvičení zlepšuje průtok krve, což může podpořit výživu pleti.

Dostatek spánku: Nedostatek spánku může vést k zhoršení vzhledu pleti, takže si dejte pozor na kvalitu a délku svého spánku.

Minimalizace stresu: Stres může negativně ovlivňovat pleť. Metody na zvládání stresu, jako je jóga nebo meditace, mohou být užitečné.

Konkrétní procedury: Někteří lidé volí i estetické procedury, jako jsou injekce botulotoxinu (Botox) nebo laserová terapie, aby zredukovali vrásky a jiné známky stárnutí.

 

Je důležité mít na paměti, že proces stárnutí je přirozený a nelze ho zastavit úplně. Anti-aging péče o pleť může však pomoci minimalizovat a zpomalit příznaky stárnutí. Každý člověk má jedinečnou pleť a potřebuje individuální přístup k péči o ni. Pokud jste nesmírně znepokojeni změnami ve vaší pleti, můžete se také poradit s dermatologem, který vám může doporučit vhodné postupy a produkty.

 

 

 


 

 

Vznik a typy vrásek :

Drobné vrásky vzniklé dehydratací
Naše tělo je z 50-75 % tvořeno vodou. Díky tomu naše tělní systémy správně fungují, včetně dermis. Bez dostatečného množství vody se proto pokožka nemůže efektivně regenerovat a vytvářet nové buňky – právě to následně vede ke vzniku vrásek a zhoršení pevnosti pleti.
Pokles množství kyseliny hyaluronové, která se ve vrstvách kůže vyskytuje přirozeně, může nedostatek zadržované vlhkosti uvnitř pleti ještě zvýšit.
Vrásky způsobené dehydratací se často objevují na čele. 

Mimické vrásky
Od smíchu a mhouření očí až po mračení – opakující se činnost našich obličejových svalů může vést ke vzniku vrásek tam, kde se na pleti vytvářejí záhyby, a to obzvlášť tehdy, když stárneme a naše pleť ztrácí svou mladistvou elasticitu.
Nejčastěji se jemné linky a vrásky vytvářejí kolem úst (vrásky od smíchu), vrásky kolem očí (kohoutí stopa) a mezi obočím (mračící vrásky).

Vrásky způsobené přirozeným stárnutím
S věkem (přibližně od 25. roku života) pleť ztrácí svou pevnost, což je důsledkem poklesu tvorby kolagenu a elastinu. Pleť je ochablá: epidermis se nevrací zpět, jako když byla mladší, a do pokožky se vrývají úzké linky. Tyto vrásky způsobené věkem se zpravidla nacházejí kolem očí, úst a na čele.

Vrásky způsobené spánkem
Když spíme na boku, neustálý tlak obličeje a dekoltu na polštář může mít za následek vznik vrásek.
Každý spí však přirozeně jinak. Kvalita pleti je úzce spojena s tím, jak jsme odpočatí.
Studie dokonce poukazují na to, že ženy, které spí během noci méně než 5 hodin, vykazují více přirozených známek stárnutí. Je to z toho důvodu, že během spánku dochází k výraznému zvýšení průtoku krve kůží, který s sebou přináší potřebný kyslík a živiny do buněk a udržuje je tak elastické.

Vrásky způsobené dalšími faktory
Neblahý vliv na tvorbu vrásek a stárnutí pleti má také například kouření - tabákový kouř způsobuje předčasné stárnutí pokožky. Nikotin totiž narušuje produkci kolagenu, který udržuje naši pokožku elastickou. 

 

 

Vytváří StudioMC na systému PublicMC s podporou MediaMC | © PublicMC 2005 - 2024